Pitkien kalsareiden maa Totuutta päin! - vaikka sitten mutkan kautta.

Hauki on kala - vai onko?

Jotkut muistavat vanhan itsestäänselvyyshokeman: ”Haukionkala,haukionkala,haukionkala.”

Koska me suomalaiset olemme historian saatossa osoittautuneet yhdeksi mielen manipulaatiolle altteimmaksi kansaksi, soin itselleni vapauden pieneen ajatusleikkiin. Rupesin miettimään, että mitä jos alettaisiinkiin väittää, että hauki ei olekaan kala.

 Kaikki alkaisi sillä, että Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen symppis, partasuinen tutkijaprofessori saisi palstatilaa Helsingin Sanomista. Kohututkimus paljastettaisiin myös Yleisradiossa, jossa se saisi media-aikaa tasaisin väliajoin milloin missäkin ohjelmassa. Tutkija ja hänen myötämieliset kollegansa kutsuttaisiin vuoroin Ylen, Maikkarin ja Nelosen talk-show-sohville istumaan. Välillä juteltaisiin tutkijan viini- ja maratonharrastuksista. Kaupalliset radiot kiinnostuisivat pian mediassa entuudestaan tutusta aiheesta ja ottaisivat sen aamujuontajiensa käsittelyyn. He soittaisivat pilkkijöille yllätyspuheluja ja kysyisivät: ”Oletko saanut kalaa? Entä haukea?”

Ison rapakon takaa tilattaisiin tutkimus, joka toteaisi että hauki on kaikkea muuta kuin kala. Iltapäivälehdet tekisivät dualistisia gallupejaan aiheesta otsikoilla: ”Maistuuko hauen liha mielestäsi kalalle? Tiesitkö entuudestaan, että hauki ei ole kala?”

Kaikki koulujen oppikirjat, joissa hauki poseeraa ”kala”-sanan yhteydessä heitettäisiin jätelavalle muun homemateriaalin sekaan. Wikipedia päivitettäisiin ajanmukaiseksi.

 

Kuinkahan kauan kuluisi aikaa siihen, kun haukea kalaksi väittävät joutuisivat naurunalaiseksi ja ensimmäiset saisivat turpaansa nakkikioskin jonossa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hauki on hyvä kala... Ruokakala.

Sitä monet haukkuvat. Nirsot, muka hyvään tottuneet haukkuvat. Ne eivät tiedä monesta muustakaan asiasta, saati hauen ruokakala-ominaisuuksista ja varsinkin sen ruokakala-perinteestä.

Pidän hauen haukkujia umpityhminä muullakin elämänalue-sektorilla kuin vain hauen haukkijina. Tyhmiä siis... Nirsoja.

Hauki todellakin on oikeastaan merkittävin ruokakala Suomessa historiaan tuijotettuna. Eniten sitä syödään etelässä, ja keskisessä Suomessa, jossa pohjoisen seudun arvokalat eivät esiinny.

Minulla on pohjoinen vaimo, ja siellä tunnetusti haukea nirsoillaan. Nirsoillaan, koska muutakin on tarjolla ja niihin paikkaseutuiset ovat tottuneet.

Kalastelin purosuvannoista virvelillä ja hyvällä saalisonnella...
Iso, parikiloinen hauki valmistettiin ns. uunihaukena. (Vaimo valmisti) Vaimon pohjoiset velipojat tulivat pöytään... Perunat, salaatit ja muut tietysti kuuluivat asiaan. Kermakastike tietenkin.

Voi että meni kuin kuumille kiville. Kehuja, kehuja tuli ja hauki meni nopeasti parempiin suihin.

Eivät olleet tottuneet ja hauen huono maine vaikutti asenteisiin.

Hauki on kala. On tottavie.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Hyvä! Minunkin mielestäni haukea kannattaa puolustaa. Kalavaleet on sitten asia erikseen. :-)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hauki on todellakin kala. Ehkä ketjun vähäinen kommentointi johtuu siitä että jauhot syötettiin suuhun. Vastustajat eivät kehtaa, on tämä kuitenkin sen verran sivistynyt blogialusta.

Eipä silti, en minäkään osallistuisi elintarvike-keskusteluun jossa pitäisi haukkua jotain ruokaa.

Mihin sellainen johtaisi muuhun kuin epäolennaisuuksiin. Tosin, minulla ei ole haukuttavaa ruokaa tiedossa.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Kouluruoka on teinien keskuudessa varsin suosittu puheenaihe, kriittisyyttä löytyy. Itse en ole koskaan lautaselle sylkenyt.

Mutta mitä luulet? Toimisiko vastaavanlainen mielipiteen puolelta toiselle vaihto jonkun muun asian yhteydessä, jos sitä alettaisiin ruotimaan ajatusleikin tapaan? Siis isossa mittakaavassa.

Toimituksen poiminnat